Kolibica

Drvena burad

Ukoliko se vratimo nazad sto ili dvesta godina, čini se da se gotovo sva roba koja se prevozila bilo gde, od baruta do morske hrane, pakovala u burad za transport. Burad je bila zgodna za manipulaciju, slaganje i to su bili kontejneri za čuvanje robe od davnina.

Međutim, sa kako se svet razvijao, ljudi su počeli da koriste kartonska pakovanja i metalne kontejnere početkom prošlog veka i posao proizvodnje drvene buradi je polako počeo da izumire…

Drvena burad su izrađena od hrastovih duga I klase (bez beljka i čvorova). Drvena burad se izrađuje od hrasta KITNJAKA ili MEDUNCA. Šine koje se koriste u izradi drvene buradi su crne ili pocinkovane, a po porudžbini se bure može napraviti i sa mesinganim ili prohromskim šinama. Mala burad, od 1 do 5 litara se prave od rezanih duga koje nisu krivljene na vatri. Debljina duge je cca 20 mm celom dužinom. Pocinkovana šina je debljine 1,5 mm, a širine 20 mm. Drvo za izradu buradi je sušeno do 2 godine na prirodnim uslovima.

Razvitak, investiranje i modernizacija vinarske industrije i malih porodičnih destilerija zahtevaju veće količine drvene buradi koje vam sada predstavljamo.

Drvena burad mogu biti izrađena sa logotipom vaše firme. Minimalna količina za graviranje je 20 komada. Cena graviranja se određuje prema vremenu potrebnom za izradu gravure i obično iznosi oko 5 Eura po komadu. Ukrasna burad od 1 do 5 litara se isporučuju sa postoljem i slavinom.

Burad za sirće

U principu, sirće možete napraviti tako što jednostavno ostavite vino na sunčanom i toplom mestu nekoliko dana. Ali, ako stvarno želite da napravite sirće, trebalo bi da da zaboravite na ovu varijantu. Burad za sirće su proizvedena tako da se svi procesi fermentacije vina u sirće mogu nesmetano odvijati. Kada se naspe vino u ovo bure, trebalo bi četvrtasti otvor prekriti gazom zbog zaštite od upadanja prašine i insekata.

Veliko bure (BARIK 225 l)

Vino bi trebalo da zri u hrastovoj buradi. Iako fermentacija u drvenom buretu može dodati specifičan i kompleksan ukus vinu, danas je uobičajeno da vino zri u velikim cisternama, a da se zatim pretače u burad radi dozrevanja.
Hrast može dodati vinu razne arome i ukuse nalik na puter, vanilu, mirođiju, kokos, karanfilić, karamelu ili cimet. Srpski hrast lužnjak može dodati mnogo jaču aromu nego Francuski hrast (Quercus pedunculata and Q. sessiflora). U proizvodnji barik buradi koristimo hrast kitnjak i hrast medunac. Barik bure od 225 litara ima dve šine koje su širine 50 mm (na sredini bureta) i dve šine širine od po 40 mm (na krajevima bureta).

Vinski podrum

Verovatno je uticaj tradicije i ovih tananih karakteristika odredio da Francuski hrast bude tradicionalni standard kada je u pitanju proizvodnja drvene buradi za vina, a naročito za skupe “rezerve“. Ali, popularnost Srpskog hrasta lužnjaka je u porastu, zato što burad napravljena od ovog drveta daje vinu izvanredan ukus.

Način na koji se drvo u izradi buradi “nagoreva“ takođe menja ukus i šmek piću. Dobro nagaravljen srpski hrast kitnjak daje fini šmek i poboljšava kvalitet vina i žestokih alkoholnih pića.

Title

Go to Top