Opis

Drveno bure od 225 litara – barik sa postoljem se proizvodi od hrasta kitnjaka. Drvena burad mogu biti sa pocinkovanim ili crnim obručima.

Za zrenje vina bi trebalo da koristiti hrastovu burad. Iako fermentacija u drvenom buretu može dodati specifičan i kompleksan ukus vinu, danas je uobičajeno da vino zri u velikim cisternama, a da se zatim pretače u drvenu burad radi dozrevanja.
Hrast može dodati vinu razne arome i ukuse nalik na puter, vanilu, mirođiju, kokos, karanfilić, karamelu ili cimet. Srpski hrast lužnjak može dodati mnogo jaču aromu nego Francuski hrast (Quercus pedunculata and Q. sessiflora). U proizvodnji barik buradi koristimo hrast kitnjak i hrast medunac. Barik bure od 225 litara ima dve šine koje su širine 50 mm (na sredini bureta) i dve šine širine od po 40 mm (na krajevima bureta).

Barik burad proizvodimo u 3 nivoa nagorevanja – slabo, srednje i jako nagorelo bure.

Ova burad standardno imaju pocinkovane obruče, ali prema zahtevima kupaca, u skladu sa njihovim potrebama, možemo ih izraditi i sa crnim obručima. Takođe, možemo izbrendirati burad, ukoliko je to potrebno.

Kada težite ka vrhuncu u proizvodnji vina i rakije, svaki detalj u procesu sazrevanja postaje ključan. Naše barik bure od 225 litara izrađeno je od pažljivo odabranog hrasta kitnjaka, pružajući ne samo optimalno okruženje za zrenje vaših pića, već i dodajući značajan estetski i funkcionalni element vašoj vinariji ili destileriji.

Ovo bure nije samo posuda; to je ključni alat koji transformiše dobre pokušaje u izvanredne rezultate.

Vrhunska izrada za maksimalni kvalitet

Izrada barik buradi od 225 litara počinje odabirom najkvalitetnijeg hrasta kitnjaka, čije prirodne karakteristike savršeno dopunjuju i obogaćuju svako piće. Zahvaljujući stručno kontrolisanom procesu sušenja, hrast gubi grubost tanina, a zadržava svoje najbolje karakteristike koje su ključne za zrenje. Svako bure je izrađeno s preciznošću i pažnjom, uz korišćenje tradicionalnih tehnika koje osiguravaju da svaki detalj doprinosi ukupnom kvalitetu i trajnosti.

Idealan kapacitet za raznolike potrebe

Kapacitet od 225 litara čini ova barik burad izuzetno pogodnim za vinarije i destilerije koje teže proizvodnji većih količina pića, ne žrtvujući pri tom kvalitet. Veća zapremina omogućava efikasniju mikro-oksigenaciju i interakciju pića s drvetom, što rezultira bogatijim i složenijim aromama. Ovaj kapacitet je idealan za proizvođače koji žele da maksimiziraju svoje kapacitete zrenja bez kompromisa na kvalitetu.

Estetika koja inspiriše

Osim što unapređuje kvalitet pića, estetika naših barik buradi od 225 litara može transformisati svaki prostor. Klasičan dizajn i izuzetna obrada hrasta dodaju sofisticiranost i privlače pažnju, čineći svaku vinariju ili destileriju mestom koje posetioci žele da istraže i pamte.

Drvo hrasta ima moć transformisanja ukusa vaših omiljenih pića, ali postoji način da maksimalno iskoristite ovu moć. Evo kako možete smanjiti efekat tanina na vaša pića:

Inicijalno ispiranje: Sipajte u bure oko 20 litara vode i ostavite ga da stoji uspravno. Nakon 12 časova ga možete okrenuti na drugu stranu i ostaviti u uspravnom položaju još najmanje 12 sati.

Nastavak ispiranja: Postavite bure položeno na postolje i napunite ga do vrha hladnom vodom i dozvolite da temperatura vode postigne sobnu temperaturu pre ispuštanja vode iz bureta. Ponavljajte ovaj korak dok voda ne postane potpuno čista.

Ovaj proces osigurava da tanin iz hrasta ne narušava kompleksnost ukusa vaših pića, već doprinosi njihovom finom balansu i bogatstvu aroma.

Investiranje u estetiku je takođe investiranje u brending i tržišni položaj vašeg poslovanja.

Kontaktirajte nas i poručite svoje barik bure na vreme.

Barik burad imaju dugu i bogatu istoriju u svetu proizvodnje vina, a posebno su cenjena zbog svoje sposobnosti da doprinose razvoju kompleksnih aroma i ukusa u vinima.
Poreklo barik buradi može se pratiti unazad do drevnih vremena, ali su posebno popularna postala u 17. veku u Francuskoj. Od tada, dva glavna tipa barik buradi, Bordelaise (Bordo) i Bourguignonne (Burgundija), postala su standard u industriji. Iako oba tipa buradi služe sličnoj svrsi u zrenju vina, postoje ključne razlike u dizajnu i uticaju na vino koje sazrijeva unutar njih.

Poreklo i karakteristike

Bordelaise (Bordo) burad

 • Volumen i dimenzije: Tipično bordo bure ima zapreminu od 225 litara, što je postalo standard u vinogradarstvu. Ova burad su relativno visoka i uska u poređenju s burgundijskim buradima.
 • Visina: Oko 95 centimetara (37 inča)
 • Prečnik: Oko 60 centimetara (23-24 inča) na sredini, što je najširi deo bureta.
 • Uticaj na vino: Bordo burad su poznata po tome što vinu dodaju strukturu i tanine, što ih čini idealnim za proizvodnju robusnih crvenih vina poput Cabernet Sauvignona i Merloa. Proces dodatnog nagorevanja buradi može dodatno uticati na intenzitet ukusa koji se prenosi na vino, pri čemu snažnije nagorevanje pruža dublje note dima i vanile.

Bourguignonne (Burgundija) burad

 • Volumen i dimenzije: Burgundijska burad su šira i kraća u poređenju sa bordo buradima, a njihova standardna zapremina je oko 228 litara. Veća širina omogućava veću površinu kontakta vina s drvetom.
  Dimenzije Burgundijske buradi obično su:

  • Visina: Oko 88 centimetara (oko 34-35 inča)
  • Prečnik: Oko 72 centimetara (oko 28 inča) na sredini, što je najširi deo bureta.
 • Uticaj na vino: Ova burad su idealna za proizvodnju delikatnih vina, poput Pinot Noira, jer omogućuju suptilniju integraciju drvenih tanina i aroma. Burgundijska burad često daju vinima sofisticiraniju teksturu sa složenijim aromatskim profilom, dodajući note začina, voća i cvetnih aroma bez prekomerne dominacije drveta.

Razlike u praktičnoj primeni

Iako su oba tipa buradi dizajnirana da poboljšaju karakteristike vina, njihov fizički oblik igra ključnu ulogu u određivanju koje vrste vina će najbolje sazrevati unutar njih. Bordo burad, zbog svoje visoke i uske forme, omogućava manje razmene kiseonika između vina i okoline, što rezultira sporijim procesom oksidacije i sazrevanja. Nasuprot tome, burgundijska burad, sa svojom širom bazom, omogućavaju nešto bržu oksidaciju, što može biti poželjno za vina koja traže brži razvoj složenosti i mekoće.

Izbor između bordo i burgundijskih buradi u velikoj meri zavisi od tipa vina koje se proizvodi, kao i od specifičnih ciljeva vinara u pogledu profila vina.

Dok bordo burad može biti bolji izbor za proizvođače koji teže da svojim vinima dodaju strukturu i snagu, burgundijska burad su idealna za one koji žele naglasiti finoću i aromatsku kompleksnost. U svakom slučaju, korišćenje barik buradi je umetnost koja zahteva duboko razumevanje i veštinu, te može značajno obogatiti vinsko iskustvo.

Zamislite svoje vino ili rakiju kako sazreva u vašim barik buradima od 225 litara, stičući jedinstvene note koje mogu proizaći samo iz vrhunskog hrasta.

Ne dopustite da vaše piće bude sputano prosečnim rešenjima.

Kontaktirajte nas danas da biste saznali više o tome kako naše barik bure može biti ključna komponenta u stvaranju vaših izvanrednih pića.

Naručite svoje bure od 225 litara i dajte svojim pićima dom koji zaslužuju. Postanite poznati po izuzetnosti i kvalitetu koji vaša konkurencija može samo da poželi.