Vrste viskija

Najpre bi trebalo objasniti zašto je izvršena podela viskija i na koji način. Viski se deli na različite vrste zbog različitih proizvodnih procesa, sastojaka i geografskog porekla, što rezultira raznolikim profilima ukusa.

 

  • Raznolikost profila ukusa: Podela viskija omogućava ljubiteljima da uživaju u širokom spektru ukusa, od slatkastih i začinjenih, do dimljenih i složenih profila. Viski se pravi od različitih sastojaka kao što su ječam, raž, kukuruz i ponekad pšenica, što rezultira različitim profilima ukusa. Postoje varijacije u proizvodnim procesima, kao što je upotreba tresetnih peći kod proizvodnje Scotch-a, što doprinosi raznolikosti ukusa.

  • Geografsko poreklo: Vrste viskija su često definisane geografskim poreklom, poput škotskog Scotch-a, što pomaže u očuvanju tradicije i identiteta proizvoda. Viski je tesno povezan sa geografskim regijama, što je dovelo do razvijanja specifičnih stilova i profila ukusa koji odražavaju kulturu i tradiciju svakog područja. Zakoni i regulative u različitim zemljama definišu vrste viskija i određuju specifične zahteve za proizvodnju kako bi se očuvala autentičnost i kvalitet.

  • Tržišna potražnja i popularnost: Rastuća potražnja i interesovanje potrošača za viskijem dovodi do razvoja novih vrsta i varijacija, što rezultira širom ponudom.  Industrija viskija je doživela porast interesovanja, posebno za premium i craft varijacije, što je rezultiralo razvojem novih vrsta viskija za različite ukuse i preferencije. Proizvođači su se prilagodili potrebama potrošača, stvarajući različite vrste viskija koje odgovaraju različitim tržištima i trendovima potrošnje.

  • Istorijski i kulturni aspekti: Tradicija i nasleđe pojedinih regiona u proizvodnji viskija igraju važnu ulogu u formiranju podela i raznolikosti unutar ovog popularnog pića. Lokalni proizvođači imaju priliku da istaknu svoj identitet kroz raznolike vrste viskija, doprinoseći globalnoj raznolikosti ovog pića. Podela viskija omogućava lokalnim zajednicama da zadrže svoj jedinstveni identitet kroz proizvodnju viskija koji odražava njihovu kulturu i nasleđe.

    Podela i opisi vrsta viskija

    Podela Viskija

    1. Burbon je vrsta američkog viskija koja je postala simbolom američke kulture i tradicije. Naziv potiče od francuskog imena „Bourbon“, što se odnosi na dinastiju francuskih kraljeva, iako sama veza s ovom dinastijom nije sasvim jasna.Osnovna karakteristika burbonskog viskija je da se proizvodi od najmanje 51% kukuruznog zrna, dok su preostalih 49% obično sastavljena od različitih žitarica kao što su raž, ječam ili pšenica. Zatim se smeša odvaja i odležava u hrastovim buradima. Zakonodavstvo SAD-a propisuje da se bourbon mora destilisati i puniti u hrastove bačve za starenje. Takođe, nije dozvoljeno dodavanje boja ili aroma.Istorija burbonskog viskija duboko je ukorenjena u američkoj tradiciji. Smatra se da je prva destilacija bourbona započela u ranim kolonijalnim danima, a razvila se u delovima SAD-a, posebno u saveznoj državi Kentaki.Što se tiče ukusa i aroma, burbon je često opisan kao sladak, sa naglašenim notama karamela, vanile i drvenih tonova koji dolaze od hrastovih buradi u kojima sazreva. Ovo se kombinuje sa začinskim i voćnim notama, stvarajući kompleksan i bogat ukus. Kvalitetan burbon često ima glatku teksturu i blagu gorčinu.

      Na tržištu postoji mnogo poznatih bourbona, a neki od najpoznatijih brendova uključuju:

      1. Jim Beam: Jedan od najpoznatijih i najprodavanijih burbona u svetu, Jim Beam je sinonim za kvalitetan američki viski. Nudi širok spektar proizvoda, uključujući osnovni Jim Beam White Label i premijum varijante poput Jim Beam Black i Jim Beam Single Barrel.

      2. Jack Daniel’s: Iako se često povezuje s tenesiskim viskijem, Jack Daniel’s je zapravo burbon. Poznat po svom karakterističnom ukusu sa slatkim notama karamela i vanile, ovaj viski je postao ikoničan brend širom sveta.

      3. Wild Turkey: Ovaj burbon je poznat po svom bogatom i začinjenom ukusu, koji se sviđa ljubiteljima kompleksnih viskija. Wild Turkey nudi različite varijante, uključujući i visokoprocentne verzije.

      4. Maker’s Mark: Poznat po svojoj crvenoj etiketi, Maker’s Mark je cenjen zbog svog mekanog ukusa i prepoznatljivog profila arome.

      5. Woodford Reserve: Ovaj burbon smatra se luksuznom opcijom među ljubiteljima viskija. Sa svojim bogatim ukusom i složenim aromama, Woodford Reserve je često izbor za posebne prilike ili kao poklon.

      Ovi su samo neki od najpoznatijih burbona na tržištu, ali postoji mnogo drugih brendova koji nude različite profile ukusa i arome, što pruža širok spektar opcija za ljubitelje viskija širom sveta.

    2. Scotch viski, često nazvan „škotski viski“ ili jednostavno „scotch„, je viski koji potiče iz Škotske i koji ima dug i bogat istorijski značaj. On predstavlja vrhunac kvaliteta i tradicije u svetu viskija, te se često smatra jednim od najprestižnijih alkoholnih pića.Škotski viski se proizvodi od tri osnovna sastojka: ječma, vode i kvasca. Ječam se prvo potapa u vodi i ostavlja da klija, a zatim se suši u pećima. Ovaj proces, poznat kao slađenje, daje škotskom viskiju svoj karakteristični ukus. Nakon toga, slajđeni ječam se melje i meša sa vodom i kvascem, kako bi fermentisao i stvorio alkoholnu kašu, poznatu kao „zamena“. Ova smesa se destiluje u bakarnim kazanima, a zatim stari u hrastovim buradima.Istorija škotskog viskija seže duboko u prošlost, sve do srednjeg veka. Tokom vekova, proizvodnja viskija u Škotskoj evoluirala je od male proizvodnje u ruralnim destilerijama do globalne industrije. Danas, škotski viski predstavlja jedan od najpoznatijih i najtraženijih alkoholnih pića širom sveta.Kada je reč o ukusu i aromama, škotski viski može varirati u zavisnosti od regiona u kojem je proizveden. Na primer, viski proizveden na ostrvima može imati izražene morske note, dok viski proizveden u visokim planinama ima tendenciju da bude lakši i voćniji. Uopšteno, škotski viski karakterišu složene arome voća, začina, drveta i dima, uz bogatstvo ukusa koje se razvija tokom procesa starenja u hrastovim buradima.

      Neki od najpoznatijih škotskih viskija na tržištu uključuju:

      1. Glenfiddich: Poznat po svojoj mekoći i voćnim notama, Glenfiddich je jedan od najprodavanijih škotskih viskija u svetu. Nudi širok spektar proizvoda, uključujući osnovni 12-godišnji viski i premijum varijante poput 18-godišnjeg viskija.

      2. Glenlivet: Ovaj viski je poznat po svojoj čistoći i balansu, sa naglaskom na voćnim notama i blagoj slatkoći. Glenlivet je jedna od najstarijih destilerija u Škotskoj i ima dugu tradiciju proizvodnje viskija visokog kvaliteta.

      3. Macallan: Macallan je poznat po svojim bogatim, kompleksnim aromama i intenzivnom ukusu. Destilerija je poznata po korišćenju najkvalitetnijih hrastovih buradi za starenje svog viskija, što rezultira visokokvalitetnim proizvodima koji su cenjeni među ljubiteljima viskija širom sveta.

      4. Laphroaig: Ovaj viski, koji potiče sa ostrva Islay, poznat je po svojim izraženim notama dima i mora. Laphroaig je omiljen među ljubiteljima viskija koji vole intenzivne, dimne profile ukusa.

      5. Balvenie: Balvenie je poznat po svojoj složenoj aromi i bogatom ukusu, sa naglaskom na notama meda, vanile i začina. Destilerija je poznata po svojoj tradiciji ručne proizvodnje viskija, što rezultira visokokvalitetnim proizvodima koji su cenjeni među ljubiteljima viskija širom sveta.

      Ovi viskiji su samo neki od najpoznatijih škotskih brendova na tržištu, ali postoji mnogo drugih destilerija koje proizvode viskije visokog kvaliteta, nudeći bogatstvo ukusa i aroma koji se mogu istražiti sa uživanjem.

    3. Irski viski je jedan od najprepoznatljivijih i najcenjenijih tipova viskija na svetu. Njegova istorija seže vekovima unazad i predstavlja bogato nasleđe irske kulture i tradicije. Osnovni sastojci koji se koriste u proizvodnji irskog viskija su ječam, voda i kvasac. Međutim, ono što čini irski viski jedinstvenim je način destilacije i proces starenja. Za razliku od škotskog viskija, koji se obično destiluje dva puta, irski viski se tradicionalno destiluje tri puta, što rezultira glatkijim i blažim ukusom. Osim toga, irski viski veoma često stari u hrastovim buradima duže nego škotski viski, što doprinosi razvoju bogatijih i složenijih aroma.Istorijski, irski viski ima dugu i bogatu tradiciju. Smatra se da su irske destilerije među najstarijim na svetu, sa počecima proizvodnje viskija koji sežu čak u 12. vek. Tokom vekova, irski viski je bio važan deo irske kulture i identiteta, te je stekao reputaciju kao piće visokog kvaliteta širom sveta.U pogledu ukusa i aroma, irski viski često karakterišu note voća, meda, vanile i orašastih plodova, uz blagu slatkoću i začinjenost. Ovo je rezultat kombinacije specifičnih sastojaka, procesa destilacije i starenja u hrastovim buradima. Kvalitetan irski viski obično ima glatku teksturu i balansiranu kompleksnost ukusa.

      Neki od najpoznatijih irskih viskija na tržištu uključuju:

      1. Jameson: Jameson je jedan od najpoznatijih irskih viskija i jedan od najprodavanijih viskija u svetu. Poznat po svojoj mekoći i blagim voćnim notama, Jameson je omiljen među ljubiteljima viskija širom sveta.

      2. Bushmills: Bushmills je jedna od najstarijih destilerija u Irskoj, sa istorijom koja seže više od 400 godina. Nudi širok spektar proizvoda, uključujući osnovni viski Bushmills Original i premijum varijante poput Bushmills 10 Years Old i Bushmills 16 Years Old.

      3. Redbreast: Redbreast je poznat po svojoj složenoj aromi i bogatom ukusu, sa naglaskom na voćnim notama i začinjenosti. Destilerija se posebno ističe svojim varijantama single pot still viskija, koji se smatraju nekim od najprestižnijih irskih viskija na tržištu.

      4. Tullamore Dew: Tullamore Dew je poznat po svojoj glatkoj teksturi i balansiranim ukusima voća i vanile. Destilerija je nedavno prošla kroz renoviranje i modernizaciju, ali i dalje ostaje verni čuvar tradicije irskog viskija.

      5. Green Spot: Green Spot je poznat po svojoj kompleksnoj aromi i bogatom ukusu, sa naglaskom na voćnim notama i blagoj slatkoći. Ovaj viski je omiljen među ljubiteljima viskija koji traže visokokvalitetne irske viskije.

      Ovi viskiji predstavljaju samo neke od najpoznatijih irskih brendova na tržištu, ali postoji mnogo drugih destilerija koje proizvode viskije visokog kvaliteta.

    4. Viski od raži, poznat i kao „rye whiskey“ u engleskom govornom području, je jedinstvena varijanta viskija koja se izdvaja po svom karakterističnom ukusu i aromama. Glavna razlika između viskija od raži i drugih vrsta viskija je u sastavu žitarica koje se koriste u proizvodnji. Dok se tradicionalni američki burbon proizvodi od najmanje 51% kukuruznog zrna, viski od raži se mora proizvesti od najmanje 51% raži.Proces proizvodnje viskija od raži je sličan procesu proizvodnje burbona ili škotskog viskija. Osnovni sastojci uključuju raž, vodu i kvasac. Nakon slađenja (procesa klijanja i sušenja) raži, ona se melje i meša sa vodom i kvascem kako bi fermentisala. Nakon toga, dobijena kaša se destiluje i potom stari u hrastovim buradima.Istorija viskija od raži je duboko ukorenjena u američkoj istoriji, s obzirom na to da je Amerika bila poznata po proizvodnji viskija od raži još od kolonijalnih dana. Međutim, tokom prohibicije u SAD-u (1920-1933), proizvodnja i prodaja alkohola bila je zabranjena, što je dovelo do značajnog opadanja proizvodnje viskija od raži. Ipak, nakon ukidanja prohibicije, interesovanje za viski od raži se ponovo probudilo i danas je ovo piće ponovo steklo popularnost među ljubiteljima viskija širom sveta.

      Kada je reč o ukusu i aromama, viski od raži često ima intenzivne začinjene note, poput crnog bibera, cimeta i đumbira, koje potiču od raži. Osim toga, mogu se primetiti i voćne, drvene i slatke note, u zavisnosti od procesa starenja i drugih faktora.

      Neki od najpoznatijih viskija od raži na tržištu uključuju:

      1. Bulleit Rye: Bulleit Rye je jedan od najpoznatijih viskija od raži i poznat je po svojim začinjenim notama i glatkoj teksturi. Ovaj viski je popularan među ljubiteljima viskija koji traže bogat i složen ukus.

      2. Rittenhouse Rye: Rittenhouse Rye je cenjen među ljubiteljima viskija zbog svoje kompleksnosti i balansiranosti. Ovaj viski ima izražene začinjene note, ali i voćne i drvene arome koje ga čine izuzetnim.

      3. Sazerac Rye: Sazerac Rye je jedan od najstarijih viskija od raži na tržištu i poznat je po svojoj bogatoj istoriji i tradiciji. Ovaj viski ima složen i bogat ukus, sa naglaskom na začinjenim notama i slatkoći.

      4. WhistlePig Rye: WhistlePig Rye je viski od raži visokog kvaliteta koji odležava duže od većine drugih viskija od raži. To rezultira dubokim i kompleksnim ukusom sa slojevima začina, voća i drveta.

      5. High West Rye: High West Rye je viski od raži koji se proizvodi u malim serijama i poznat je po svojoj eksperimentalnoj prirodi i inovativnom pristupu proizvodnji viskija od raži. Ovaj viski nudi širok spektar aroma i ukusa, od začinjenih i voćnih do drvenih i slatkih nota.

      Ovi viskiji su samo neki od najpoznatijih viskija od raži na tržištu, ali postoji mnogo drugih brendova koji nude različite profile ukusa i arome, pružajući ljubiteljima viskija širok spektar opcija za istraživanje i uživanje.

    5. Kanadski viski je jedinstvena kategorija viskija koja se proizvodi u Kanadi i koja ima svoje specifičnosti koje je čine prepoznatljivom širom sveta. Osnovni sastojci koji se koriste u proizvodnji kanadskog viskija uključuju ječam, kukuruz, raž i ponekad pšenicu, što rezultira različitim ukusima i aromama u odnosu na druge vrste viskija. Proces proizvodnje kanadskog viskija često uključuje destilaciju svake od ovih žitarica zasebno, a zatim njihovo mešanje kako bi se postigao konačni proizvod. Ovo mešanje različitih žitarica omogućava destilerijama da postignu različite profile ukusa i arome, što je jedna od karakteristika kanadskog viskija.Istorija kanadskog viskija seže još u 18. vek, kada su prvi evropski doseljenici počeli da proizvode viski od lokalnih žitarica. Tokom 19. veka, proizvodnja kanadskog viskija doživela je značajan rast, posebno tokom ere prohibicije u SAD-u, kada je kanadski viski bio popularan među američkim potrošačima.

      U pogledu ukusa i aroma, kanadski viski se često opisuje kao blag i glatan, sa naglaskom na voćnim i slatkim notama. Ovo je posledica upotrebe različitih žitarica u procesu proizvodnje, kao i procesa starenja u hrastovim buradima. Takođe, kanadski viski se često meša sa drugim sastojcima poput javorovog sirupa ili likera, što dodatno doprinosi kompleksnosti ukusa i arome. Izraz „glatan“ u kontekstu opisa ukusa viskija označava da viski ima blagu, prijatnu i meku teksturu koja klizi niz grlo bez neprijatnog osećaja peckanja ili grube teksture. Glatan viski obično ima finu i ravnomernu teksturu koja doprinosi ukupnom užitku prilikom konzumacije. Ovo je često poželjna karakteristika viskija, posebno za one koji vole viski sa mekim i prijatnim ukusom, bez naglašenih oštrih ivica ili nelagodnosti u grlu.

    6.  

      Neki od najpoznatijih kanadskih viskija na tržištu uključuju:

      1. Crown Royal: Crown Royal je jedan od najpoznatijih kanadskih viskija i jedan od najprodavanijih brendova u svetu. Poznat je po svojoj mekoći i balansiranim notama voća, vanile i drvenih tonova.

      2. Canadian Club: Canadian Club je još jedan popularan kanadski viski koji je poznat po svojoj glatkoj teksturi i bogatom ukusu. Ovaj viski je omiljen među potrošačima koji traže viski visokog kvaliteta po pristupačnoj ceni.

      3. Forty Creek: Forty Creek je cenjen među ljubiteljima viskija zbog svoje kompleksnosti i bogatih aroma. Ovaj viski nudi širok spektar ukusa, uključujući voće, začine i slatkoće, što ga čini izuzetnim pićem.

      4. Alberta Premium: Alberta Premium je viski od raži koji se proizvodi u kanadskoj provinciji Alberti. Poznat je po svojim začinjenim notama i bogatom ukusu, te je popularan među ljubiteljima viskija koji preferiraju intenzivnije profile ukusa.

      5. Gibson’s Finest: Gibson’s Finest je još jedan popularan kanadski viski koji je poznat po svojoj glatkoj teksturi i balansiranim ukusima. Ovaj viski je često izbor za ljude koji traže viski visokog kvaliteta za svakodnevnu konzumaciju.

      Ovi viskiji su samo neki od najpoznatijih kanadskih brendova na tržištu, ali postoji mnogo drugih destilerija koje proizvode viskije visokog kvaliteta, nudeći širok spektar ukusa.

    7. Japanski viski je postao sve popularniji i priznatiji u poslednjih nekoliko decenija, a smatra se vrhunskim pićem koje kombinuje tradicionalne japanske tehnike sa modernim pristupom proizvodnji viskija. On predstavlja spoj preciznosti, strpljenja i kreativnosti, te je stekao reputaciju kao jedan od najcenjenijih viskija na svetu. Osnovni sastojci koji se koriste u proizvodnji japanskog viskija su ječam, voda i kvasac, slično kao i kod škotskog viskija. Međutim, ono što čini japanski viski jedinstvenim je način destilacije, fermentacije i starenja, koji često uključuju upotrebu tradicionalnih japanskih tehnika i specifičnih tipova hrastovih buradi.Istorija japanskog viskija seže još u 19. vek, kada su japanski destileri počeli da uče i usvajaju tehnike proizvodnje viskija od škotskih i američkih majstora. Međutim, pravi procvat japanskog viskija desio se u drugoj polovini 20. veka, kada su japanske destilerije počele da stvaraju viskije visokog kvaliteta koji su osvojili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

      Kada je reč o ukusu i aromama, japanski viski često karakterišu delikatne i kompleksne note voća, cvetova, začina i drvenih tonova. Ovaj balansiran i sofisticiran profil ukusa rezultat je pažljivog procesa proizvodnje i starenja, kao i upotrebe različitih tipova hrastovih buradi.

      Neki od najpoznatijih japanskih viskija na tržištu uključuju:

      1. Yamazaki: Yamazaki je jedna od najstarijih japanskih destilerija, osnovana 1923. godine. Poznat je po svojim elegantnim i složenim viskijima sa bogatim notama voća, meda i začina.

      2. Hibiki: Hibiki je poznat po svojim mekim i zaokruženim viskijima sa balansiranim ukusom voća, vanile i drveta. Destilerija Suntory, koja proizvodi Hibiki viski, priznata je kao jedna od najinovativnijih u Japanu.

      3. Nikka: Nikka je još jedna od prestižnih japanskih destilerija, osnovana 1934. godine. Njihovi viskiji su poznati po kompleksnosti i dubini ukusa, sa naglaskom na voćnim, začinjenim i slatkim notama.

      4. Yoichi: Yoichi je jedan od brendova koji pripada Nikka destileriji. Poznat po svojim izraženim i bogatim notama dima, Yoichi viski je omiljen među ljubiteljima viskija koji traže intenzivan i složen profil ukusa.

      5. Chichibu: Chichibu je relativno nova destilerija koja se brzo etablirala kao lider u japanskoj viski industriji. Njihovi viskiji su poznati po svežim, voćnim i začinjenim notama, kao i po pažljivo odabranim buradima za starenje.

      Ovi viskiji su samo neki od najpoznatijih japanskih brendova na tržištu, ali japanski viski postaje sve više priznat i cenjen širom sveta, te postoji mnogo drugih destilerija koje nude viskije visokog kvaliteta i različite profile ukusa koje možete istraživati sa uživanjem.