Čuvanje rakije od šljive

Proizvodnja rakije od šljive zahteva ne samo veštinu u destilaciji, već i pažljivo biranje načina i materijala za čuvanje.
Da biste osigurali da vaša rakija zadrži svoj kvalitet i postigne vrhunski ukus, važno je razumeti sve mogućnosti i njihove prednosti i mane. U ovom članku istražićemo različite metode i materijale za čuvanje šljivovice kako biste mogli doneti najbolju odluku za svoj proizvod.

Drvena burad: Klasični izbor sa tradicijom

Drvena burad su možda najpoznatiji i najtradicionalniji način čuvanja rakije od šljive. Hrastovo bure, posebno hrast lužnjak ili kitnjak, pruža rakiji karakteristične arome i boje. Važno je odabrati bure koje je napravljeno od hrasta odgovarajuće starosti, jer mlado drvo može uticati na ukus rakije, dajući joj neželjeni zeleni ton. U našoj proizvodnji koristimo isključivo hrast koji je stariji od 100 godina i koji je rastao u planinskom podneblju. Burad izrađena od hrasta sa tim karakteristikama su odlična za odležavanje rakije. Burad se obično ovinjavaju pre punjenja rakijom, što dodatno poboljšava njihovu sposobnost da doprinesu kompleksnosti ukusa.

Rakija koja će se čuvati u buretu bi trebalo da bude jačine 43-45%. Imajte na umu da rakija prepečenica u buretu u toku jedne godine može da izgubi do 0,7%vol jačine. Minimum koji bi rakija trebalo da provede u buretu je 6 meseci, a šljivovica je vrsta rakije koja može odležavati u buretu i preko 10 godina. Uslovi u podrumu bi trebalo da budu 10-20ºC, vlažnost 70-80%.

Alternativa sa staklom: Čistoća i jednostavnost

Staklene posude nude čist i neutralan prostor za čuvanje rakije od šljive. Ova metoda je popularna zbog svoje transparentnosti, što omogućava posmatranje boje i čistoće rakije tokom čuvanja. Rakija čuvana u staklu obično zadržava svoj prirodni karakter, bez dodatnih aroma koje bi moglo doneti drvo. Važno je osigurati da su staklene posude dobro zatvorene kako bi se sprečio ulazak kiseonika i očuvala svežina rakije.

Rakija odstoji u staklenim posudama bar 6 meseci, kako bi se hemijski procesi u rakiji, koji su uzburkani zbog destilacije, smirili. Ovakve rakije se ostavljaju na 40-43%vol jačine.

Inox i keramika: Praktične opcije sa različitim prednostima

Inox sudovi su popularni zbog svoje trajnosti i jednostavnosti održavanja. Oni pružaju čist i stabilan prostor za čuvanje rakije, često se koriste kao alternativa drvetu ili staklu. Keramičke posude takođe imaju svoje mesto u svetu čuvanja rakije od šljive, pružajući izolaciju i stabilnost temperature. Obe ove opcije su dobre za one koji traže praktičnost i pouzdanost u čuvanju svoje rakije.

Hrastov čips kao rešenje u nedostatku buradi

Zbog nedostupnosti kvalitetnih hrastovih buradi, neki proizvođači mogu se odlučiti za upotrebu hrastovog čipsa ili kockica kako bi dodali karakteristične arome rakiji. Ova metoda može biti efikasna zamena za tradicionalno bure, ali treba imati na umu da će rezultat možda biti drugačiji od rakije čuvane u drvetu. Dodavanje hrastovog čipsa ili kockica u inox, keramičke ili staklene posude može pružiti rakiji note vanile i druge kompleksne arome.

Važnost pravilnih uslova čuvanja

Nezavisno od odabranog materijala, važno je osigurati odgovarajuće uslove čuvanja rakije od šljive. Temperatura i vlažnost prostorije igraju ključnu ulogu u očuvanju kvaliteta i stabilnosti rakije tokom vremena. Idealni uslovi su obično temperatura između 10 i 20 stepeni Celzijusa, sa vlažnošću vazduha između 70 i 80 odsto.

Čuvanje rakije od šljive je važan korak u procesu proizvodnje koji može značajno uticati na krajnji ukus i kvalitet proizvoda. Odabir pravog materijala i pravilno održavanje uslova čuvanja ključni su faktori za postizanje vrhunskih rezultata. Bez obzira da li se odlučite za tradicionalno drveno bure, staklo, inox ili keramiku, važno je da pristupite ovom koraku s pažnjom i poštovanjem prema tradiciji i kvalitetu.