Opis

Jasenove kockice za vino i rakiju srednje tostirane su preporučene za odležavanje alkoholnih pića.

Preporučeno doziranje je 2-4 gr/l pića.

Preporučeno vreme kontakta: 1-4 meseca

Preporučeno doziranje će učiniti da neke rakije i vina budu samo blago barikirane, druge nešto jače, dok je suštinski doziranje relativno i zavisi najviše od ukusa i željenog cilja proizvođača.

Način upotrebe

Jasenov čips i/ili jasenove kockice treba potopiti u rakiju ili vino u odgovarajućoj čistoj mrežici koja neće uneti u piće strane mirise niti ukuse i opteretiti je odgovarajućim čistim predmetom od keramike, inoksa ili drugog odgovarajućeg materijala da potone. Ovu mrežicu treba vezati kanapom čiji kraj treba da ostane van suda u kome je mrežica. Mrežicu treba povremeno povlačiti gore dole da se poveća ekstrakcija i učini ravnomernije raspoređenom u tečnosti. Bitno je da čips i/ili kockice budu potopljene.

Nedostatak ovog načina je što se po izvršenoj ekstrakciji ne može uticati na koncentraciju ekstrakta drveta u rakiji i vinu, jer je ona bila određena inicijalno određenom dozom čipsa odnosno kockica. Rešenje za ovaj problem je da se ekstrakcija uradi na manjoj količini pića (na primer, staviti 1kg čipsa ili kockica u 5 ili 10 litara rakije ili vina) pa kasnije po završenoj ekstrakciji dozirati ekstrat u ostatak rakije/vina po želji. Time se naknadno potpuno precizno i prema želji kupca može dozirati količina ekstrakta čipsa ili kockica u rakiji piću.

Inače, čips i kockice iz ponude Kolibice su izrađene od selekcionisanog srpskog jasena sušenom na otvorenom do 24 meseca. Daju izuzetno plemenite arome rakiji i vinu i poboljšavaju ukus pića. Za njihovo tostiranje korišćen je topao vazduh (ne otvoreni plamen) na temperaturi od 180°C do 245°C.

Pakovanje – 1 kg.