topola-drvo-01

Tehničke osobine topole su opisane u sledećem tekstu:

TOPOLA (Populus nigra L.)

Areal rasprostranjenja crne topole nalazi se u Evropi, bivšim zemljama SSSR-a, Turskoj, Severnoj Africi i Indiji.

Stablo topole visoko je oko 30 m. Krošnja je retka, široka i sa mnogo grana. Kora mladih stabala je glatka i svetlo-siva, kasnije uzdužno ispuca i poprima tamno-sivu boju. Debljina kore je do 12 cm, a njeno učešće oko 12,6% od zapremine stabla. Gustina kore je oko 412 kg/m3. Dužina debla crne topole je do 15 m, a prsni prečnik do oko 1 m.

Crna topola spada u jedričave vrste drveća. Beljika je belo-žućkasta i široka. Srčevina je žuto do crvenkasto-smeđa. Prstenovi prirasta su slabo vidljivi. Traheje su difuzno-porozno raspoređene. Drvne trake su niske, tanke i homogene.

Gustina drveta crne topole u apsolutno suvom stanju iznosi – 490, u prosušenom – 450 i sirovom 750 kg/m3. Zapreminsko učešće pora je oko 73%. Ukupna linearna utezanja drveta su: aksijalno 0,3%, radijalno 3,3 do 5,2% i tangencijalno 7,1 do 9,8%. Ukupno zapreminsko utezanje topolovine varira od 10,7 do 14,3%, a specifično zapreminsko utezanje od 0,36 do 0,48%.

Drvo topole se mašinski dobro obrađuje, optimalna brzina obrade je oko 40 m/s. Dobro se rendiše, seče, ljušti i ivera. Suši se dobro, ali je zbog prisustva reakcionog drveta sklono deformacijama. Površinski se dobro obrađuje, ali se ipak loše lakira. Drvo topole se upotrebljava u proizvodnji furnira, šperploča, konstrukcionih ploča, kao masivno drvo za proizvodnju nameštaja i za unutrašnje opremanje objekata. Specijalna namena mu je za proizvodnju ivera za vlaknatice, papir i celulozu, drvenu vunu itd. Koristi se za proizvodnju drvenih gajbi za voće i povrće, kao i za proizvodnju transportne ambalaže.