beli-bor-drvo-01

Tehničke osobine belog bora su opisane u sledećem tekstu:

BOR BELI (Pinus silvestris L.)

Areal rasprostranjenja belog bora je dosta širok i obuhvata područje Evrope i severne Azije. Njegova visinska rasprostranjenost je od 700 m/nv na severnim planinama do oko 1600 m/nv na južnim planinama.

Stablo bora je zimzeleno, visine 10 do 30 m, dužine debla do 20 m i prsnog prečnika do 1 m. Krošnja je visoka, ovalno-kupasta, propušta dosta svetla, odnosno dosta je retka i svetlije je boje od krošnje crnog bora. Deblo je vitko i pravo. Grane su raspoređene u pršljenovima. Kora mladih stabala je tanka, crvenkasto-siva, kasnije je u donjim delovima sivo-smeđa, duboko ispuca, dok gornji delovi debla i grane i dalje imaju žućkasto-crvenu koru, koja je male konzistencije i ljušti se u sitnim ljuspama. Zapreminsko učešće kore je od 12 do 18%, a njena gustina iznosi oko 300 kg/m3.

Bor spada u jedričave vrste drveća. Beljika je žućkasto-bela ili crvenkasto-bela, a srčevina, u svežem stanju, slična beljici, dok na vazduhu kasnije postaje crvenkasto-smeđa. Granice prstenova prirasta su jasne i izrazito tamne boje. Smolni kanali su pretežno u srednjem delu prstena i prirasta i primećuju se na poprečnom preseku kao tamne tačke, a na uzdužnom kao tanke trake. Trake drveća su teško vidljive i heterocelularne.

Gustina drveta iznosi: u apsolutno suvom stanju – 490, u prosušenom – 510 i u sirovom 820 kg/m3.Zapreminska poroznost drveta je oko 67%. Ukupna linearna utezanja drveta iznose: aksijalno 0,4%, radijalno 3,3% do 4,0% i tangencijalno 7,5 do 8,0%. Ukupno zapreminsko utezanje iznosi 11,2 do 12,4%. Specifično zapreminsko utezanje iznosi 0,37 do 0,41%.

Drvo običnog bora se lako reže, rendiše buši i brusi. Optimalne brzine rezanja su oko 33 m/s. Drvo se dobro suši, a kod vlažnosti iznad 25% i temperaturi od 20 do 30°C, sklono je pojavi plavetnila. Drvo se dobro lepi. Površinski se dobro obrađuje, mada kod velikog sadržaja smole se teško bajcuje i lakira. Trajnost drveta je velika, naročito prilikom upotrebe pod vodom.

Drvo belog bora se upotrebljava za proizvodnju sečenog i ljuštenog furnira, za proizvodnju furnirskih ploča i za furniranje iverica. Drvo se upotrebljava za proizvodnju vrata i prozora, za spoljašnju upotrebu, za proizvodnju podova i krovnih konstrukcija. Upotrebljava se kao specijalno drvo za papirnu i celuloznu industriju, za proizvodnju iverica i vlaknatica, u proizvodnji drvne vune, drvnog uglja i dr.